Inici  |  Contacta´ns  |  Mapa del web  |  Enllaços Merxandatge  |  Hemeroteca  |  Cerca avançada
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Principals col·laboradors
Principals activitats
Les conferències
Cafè-tertúlia Bcn
Cafè-tertúlia Palamós
Les rutes guiades
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català

  Grans projectes

Homenatge a Colom
i a la marina catalana

2008
2009
2010
2016
Cicle de conferències
sobre la marina catalana

2009
2010
Campanya gastronòmica
Menú: l'Amèrica de Colom

2010
54 Congrés Internacional d'Americanistes
2012
Cicle de conferències
actes Tricentennari BCN

2014
Cicle de conferències
actes Tricentennari Palamós

2014

  Documentació

Cal saber
La biblioteca
Historiografia
Narrativa històrica
Activitats

  Veu pròpia

Editorial
L'entrevista
La crítica

  Multimèdia

Àudio - Vídeo - Powerpoint
Youtube - Facebook
cch
 

Envia a un amicEnvia a un amic

Presentació del llibre: "ICTINEUS" de Jordi Peñarroja

» Actes culturals

  El passat dimarts 13 d'abril del 2010, a les 7 del vespre i al Museu Marítim de Barcelona, va tenir lloc la presentació del llibre "ICTINEUS" d'en Jordi Peñarroja, i editat per l'editorial Llibres de l'Índex. En Pere Forés, dissenyador del submarí Ictineu-3, va presentar el llibre i el seu autor, el membre del Cercle Català d'Història, en Jordi Peñarroja.

  En Josep Maria Orteu, editor de Llibres de l’Índex, va obrir l’acte explicant que aquesta, era una obra esperada i ambiciosa, que superava amb escreix ja no tan sols en volum sinó també per la profunditat del propi treball, un anterior treball del mateix Jordi Peñarroja dedicat a en Narcís Monturiol, de l’any 1980 i editat per Blume, que dugué per títol: “Aventures, invents i navegacions d’en Narcís Monturiol”.

  En Perè Forès va presentar el llibre i al seu autor, fent especial esment, en el fet de què la primera obra d’en Jordi Peñarroja sobre en Narcís Monturiol, va arribar a convertir-se en un dels seus llibres de capçalera, volent el destí, que anys després i de manera casual, coincidís amb aquell autor, quan aquest ja era immers en la seva nova obra sobre l’inventor figuerenc.

  En Pere Forès, és Dissenyador Industrial, amb estudis de disseny naval i participació en tallers de ciències. Ha treballat de dissenyador industrial, maquetista, modelista i ara ja porta 15 anys en el sector de la construcció de vaixells de vela d'esbarjo i de regates, especialista en materials i processos de construcció amb composites, carbonis, kevlar, resines d'epoxi, etc. Ha dissenyat i construït els seus dos vaixells, amb un dels quals ha creuat l'Atlàntic dues vegades. Ja porta més de 20.000 milles nàutiques navegades. Ha treballat una temporada en el submarí autònom Lula de la Fundació Rebikoff-Niggeler a les illes Açores, Portugal.

  Ja al seu torn en Jordi Peñarroja i amb la seva dialèctica habitual, ens va explicar el “com” i el “perquè” d’aquesta extensa obra sobre en Monturiol, obra que entre altres moltíssimes coses, ens aporta nous documents relatius al personatge mai publicats abans.

  És un llibre molt recomanable doncs a més del profund treball de documentació que l’autor ens mostra en cada full, realment és un autèntic goig poder gaudir de totes les fotografies i il·lustracions que en Peñarroja ha recuperat dels seus arxius fotogràfics, aproximadament unes 300 imatges que fan del llibre, un autèntic passeig visual per la vida de l’inventor del submarí.

  Resumint. "Ictnineus. Aventures, invents i navegacions d'en Narcís Monturiol" és un recorregut per la vida i l'obra de l'inventor del submari. Aquesta biografia ens parla del demòcrata, el republicà federal, i l'agitador social "comunista utòpic icarià", del diputat de la I República Española, l'editor, l'escriptor, l'impressor i el caixista, de l'investigador i l'inventor original, i del ciutadà enfrontat a la repressió de l'estat per causa de les seves idees.

  Inventor del "vaixell-peix", el submarí ICTINEU, Narcís Monturiol en va construir dues unitats, avarades al port de Barcelona l'any 1859 i el 1864. A més d'explicar els avatars d'aquests submarins, que arriben a navegar a setanta metres de profunditat, el llibre ens trasllada fins a l'actualitat del pensament d'en Monturiol, present, entre d'altres coses, en el disseny i la construcció a Barcelona del submarí civil Ictineu 3.Redacció del CCH
Fotografies: Maria Miró

 

 
 
Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:Translation in real time
TRADUKKA
Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"

L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa

L'enigma Colom
"L'enigma Colom" de Maria Carme Roca
(e-Botiga)

Productes MÍTIC

Merxandatge
MÍTIC Serveis Culturals

Granja Cristall - Palamós
Granja CRISTALL
El nou espai del Cercle Català d'Història a Palamós