Envia a un amic Comunicat de premsa - 20 d'abril de 2017
» Redacció CCH
EL CERCLE CATALÀ D'HISTÒRIA RADIOGRAFIA EL SUBSÒL DE RADIO LIBERTY
El Cercle Català d'Història col·labora amb l'Àrea de Patrimoni Protegit de la Generalitat de Catalunya en l'estudi de l'àrea arqueològica de la vila marinera de Pals a Radio Liberty
El Cercle Català d'Història ha engegat una campanya d'estudi científic centrada inicialment en prospeccions geofísiques per delimitació i descripció d'àrea arqueològica amb georadar i geomagnetisme, a l'espai de Ràdio Liberty, a fi d'esbrinar l'extensió i forma que té l'antiga vila dels pescadors i mariners de Pals descoberta per l'entitat l'any 2011 i localitzar així, els vestigis del port de Pals.
Fins avui i en aquella zona, únicament la “Torre Mora”, era coneguda pel públic i els palsencs, a més de les restes de les “barraques” adjacents a aquesta. Aquest espai actualment es troba habilitat com a zona de pícnic.
Es pensava que la funció de la Torre Mora era la d'una torre de guaita destinada a l'albirament dels pirates. Però la campanya arqueològica realitzada en el 2011 pel Cercle Català d'Història, l'Ajuntament de Pals i la Diputació de Girona, amb una actuació puntual al voltant de l'esmentada torre, va deixar al descobert noves estructures com per exemple, un forn, una possible taverna documentada al s.XVIII i un mur de protecció que envoltava aquest indret humà, habitat pels pescadors i els mariners de Pals, la memòria dels quals, havia quedat en l'oblit.
Els resultats derivats d'aquests estudis i els estudis arqueològics en col·laboració amb el Departament d'Arqueologia de la Generalitat de Catalunya, van indicar que aquesta oblidada vila marinera estava habitada durant tot l'any o bona part d'aquest. La Torre Mora es troba documentada amb pólvora i armament per a la defensa del port, fins al s.XVIII. El conjunt del port es troba també documentat, del s.XV al s.XVIII i darrerament han estat localitzades més notícies de l'any 1359, amb vaixells i càrrega de blat amb destinació a Barcelona.
UN JACIMENT PROTEGIT
El Cercle Català d'Història va posar en coneixement de l'àrea de Patrimoni de la Generalitat les darreres descobertes de les noves estructures i vestigis de les instal·lacions de Ràdio Liberty, i actualment i gràcies a aquest motiu, el jaciment de Ràdio Liberty ja es troba catalogat i protegit i, amb moltes possibilitats que aquest espai sigui encara força més gran de l'esperat.
Ara, en aquesta 2a fase d'estudi, el Cercle Català d'Història i l'empresa SOT Prospecció arqueològica, en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya i el Parc Natural del Montgrí es troben realitzant un estudi més profund que aportarà llum a aquesta vila marinera que havia quedat en l'oblit.
La intenció de l'entitat és treballar per a la seva recuperació, estudi i valorització, i per posar-ho en coneixement i a disposició del públic. El president de l'entitat, Joaquim Ullan destaca la importància de recuperar i dignificar el nostre passat històric perquè “les viles i els seus ciutadans puguin conèixer els seus orígens i fer partícips a les noves generacions dels seus episodis històrics, recuperant el seu passat i el de la seva gent.” Per altra banda Joaquim Ullan ressalta que “aquest any vivim una efemèride molt especial. És el 525è aniversari de la sortida de Colom i de la descoberta d'Amèrica i, quin millor homenatge que recuperar el lloc d'on potser tingué lloc el 1r viatge que canvià el món ...?”.
EL CERCLE I L'IMPULS PER LA RECERCA A PALS
En els darrers anys, el Cercle Català d'Història ha donat un impuls a les recerques del passat mariner de Pals i no ha deixat de treballar per a aconseguir noves dades i un millor coneixement del patrimoni de la zona, documentació i notícies dels habitants de la Torre de Pals.
Segons Eva Sans, cap de recerca de l'entitat, la cartografia antiga i les referències en arxius ens han permès veure com “la Torre Mora no és únicament una torre de guaita a la platja de Pals, sinó que és la talaia de l'antiga vila marinera de Pals i del seu port. Volem que la gent pescadora i marinera de la Torre de Pals no tornin a quedar mai més en l'oblit, volem saber qui eren i posar-los nom”.
Aquestes troballes arqueològiques se sumen a altres descobertes documentals i cartogràfiques realitzades per l'entitat, essent una de les més destacades la del passat estiu que fou presentada en el marc de la IV JORNADA COLOMBINA D'ESTUDI I COMMEMORACIÓ, i organitzada per l'entitat a Pals. Es tracta de l'aparició de l'esment del port de Pals, en un mapa militar de Borsano datat l'any 1687 on apareix la definició de Puerto. Aquest mapa es troba custodiat a la Biblioteca Nacional de España, a Madrid.
Aquest fet posa en relleu l'anomalia que suposa l'absència de referències en els arxius habituals de casa nostra, referents al port de Pals, al contrari del que passa amb la resta de ports de Catalunya. Sans afirma que “Catalunya era capdavantera en l'art de la nàutica i Pals com tots els ports de la costa, tingué un paper molt destacat perquè el comerç marítim hi bategava contínuament”.
CCH
|
|
|