Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Notícies
Notícies anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Opinió
Opinions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

Envia a un amicEnvia a un amic

Nota de premsa:
RÀDIO LIBERTY DE PALS DECLARADA BÉ CULTURAL D'INTERÈS LOCAL

» Projecte Ràdio Liberty

  

Comunicat de premsa conjunt Cercle Català d'Història i Salvem la Platja de Pals

  

“Només tenen por de la memòria històrica aquells que tenen alguna cosa a amagar o els qui no els convé que sigui recordada”

  

  Les entitats Cercle Català d'Història i Salvem la Platja de Pals promotores de la protecció dels edificis de Radio Liberty perquè es pugui desenvolupar un projecte finançat per la Unió Europea a través dels fons Next Generation, expressen la seva satisfacció per a la declaració BCIL de Radio Liberty aprovada per unanimitat en el Ple del Consell Comarcal del Baix Empordà celebrat el passat 25 de juliol.

  Aquesta categoria de protecció és el punt d'inici per a desestimar definitivament el projecte d'enderroc i poder desenvolupar entre els diversos agents i administracions del territori, un projecte que porta gestant-se des de fa temps i que engloba tots els valors que representa Ràdio Liberty.

  Amb l'Ajuntament de Pals al costat de les entitats liderant la proposta i la nova categoria de protecció BCIL per a Ràdio Liberty, obra de l'arquitecte Agustí Borrell Sensat, un dels màxims exponents del racionalisme tardà arquitectònic, s'aconsegueix preservar una de les seves obres més internacionals.

  Borrell Sensat compta amb altres edificis destacats com són l'Il·lustre col·legi d'advocats de Barcelona o la Casa Felipó d'Andorra i també de màxima importància històrica com l'antiga fàbrica MOBBA de Badalona, també en perill d'enderroc.

  Amb aquesta iniciativa, es pretén posar fil a l'agulla al desenvolupament d'una àrea d'equipaments que acullin espais d'estudi i difusió arqueològica de l'antiga vila dels pescadors de Pals; una zona dedicada a la memòria i al paper de Ràdio Liberty, tant des de la vessant de la memòria històrica com de la tecnològica; i també un espai dedicat a l'àmbit del parc natural. En definitiva, uns equipaments visitables, que permetin acollir i protegir aquest espai, d'interès faunístic, dunar i mediambiental tan excepcional.

  La iniciativa ha aconseguit sumar més suports d'entitats com Gent del Ter que a banda de defensar Radio Liberty, ho fa també amb Base Loran a l'Estartit. També hi dona suport la Comissió de la Dignitat, on Toni Strubell, membre prou conegut, subratlla que els països es poden qualificar segons com procedeixen a la conservació del seu patrimoni. “És una activitat que està íntimament associada a la consciència col·lectiva sovint d'una forma transversal i interconnectada”. Per la seva banda, Amics de la Unesco de Girona i el Museu Virtual de Radio Liberty són altres de les entitats que ho recolzen. Amb tot, el Cercle Català d'Història i Salvem la Platja de Pals esperen reunir encara més suports i col·laboracions per a que es pugui culminar amb èxit el projecte.

  Tenint en compte que el Parc del Montgrí està acreditat amb la Carta Europea del Turisme Sostenible (CETS), es fa més necessari que mai vetllar per a la protecció del seu patrimoni històric. La Carta CETS és una eina per a poder treballar i ordenar en clau sostenible i ecològica l'activitat turística als parcs naturals, diversificant aquest turisme durant l'any amb iniciatives que permetin desestacionalitzar-lo.

  La protecció i posada en valor d'aquest ric patrimoni cultural també es troben recollides en la Llei del Patrimoni Cultural Català de la Generalitat de 1993, un altre dels arguments que ha defensat el Cercle Català d'Història per la defensa de la declaració BCIL.

  La resposta també de la Comissió Europea que considera “lamentable” que l'Estat faci servir fons europeus per enderrocar les instal·lacions de Radio Liberty també mostra el rebuig des de l'àmbit europeu.

  Eva Sans, cap de recerca del Cercle Català d'Història creu que,“l'espai de Radio Liberty és únic al món perquè en ell hi conflueixen valors tan importants com la memòria històrica, l'arqueologia i el coneixement dels diferents hàbitats del parc natural del Montgrí, Illes Medes i Baix Ter. La declaració BCIL de Radio Liberty és gran victòria de la societat civil i les entitats perquè és la primera etapa del camí cap a la creació d'un projecte per aquest espai únic al món que serà de projecció internacional.”

  El projecte que encara es troba en una fase preliminar, estudia posar el territori sobre el mapa internacional. Segons Joaquim Ullan, president del Cercle Català d'Història, “És tracta d' una gran oportunitat per a apropar-nos a les directrius europees que promouen el coneixement i la informació, com fan els països que expliquen a les seves societats, les realitats d'un segle XX que van configurar el futur d'Europa”.

  Segons Pau Bosch de Salvem la Platja de Pals, “té un valor cultural i pedagògic innegable i demolir-ho és perdre part d'una història d'abast mundial que no es pot permetre. Per això està bé que tant les entitats com l'Ajuntament anem a l'una per intentar aturar-ho.” També des de la plataforma ecologista es vol que el Ministeri de Transició ecológica, propietari dels terrenys, estableixi un diàleg amb Pals amb la finalitat de treballar en la creació d'aquest espai.

  

Redacció CCH

 

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.





Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:






Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"





Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"





L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa