Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Principals col·laboradors
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Notícies
Notícies anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Opinió
Opinions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

Hemeroteca

» Setmana del 19/01/10 al 25/01/10

Espai d'actualització setmanal amb nous articles o d'altres d'interès

Refranyer

"A qui té fam, les pedres li semblen pa"

Activitats

El Cercle Català d'Història assisteix al Palau de la Generalitat de Catalunya a la presentació de la guia: “La societat civil a les Nacions Unides”
"El passat dia 11 de gener, el Cercle Català d'Història va assistir convidat al Palau de la Generalitat de Catalunya, a la presentació de la guia: “La societat civil a les Nacions Unides”. L'acte va ser obert pel Sr. Ignasi Doñate, Director General de Projecció Internacional d'Organitzacions Catalanes i en ell hi van intervenir, el Sr. Josep Lluís Carod Rovira, vicepresident del Govern de la Generalitat de Catalunya, el Sr. Manuel Manonelles, director del Secretariat del Fòrum UBUNTU, el Sr. Joan Laporta, president del FC Barcelona i de la Fundació FC Barcelona, la Sra. Marta Selva, presidenta de l'Institut Català de les Dones i del Consell Català de les Dones de Catalunya i el Sr. Miquel Àngel Essomba director d'Unescocat." Crònica de la redacciódel CCH.

La marina catalana

La intitulación diplomática de los reyes católicos: Un programa político y una lección de historia
"Cuando el 19 de octubre de 1469 se celebró el matrimonio entre Isabel y Fernando, respectivos herederos de Castilla y Aragón, se estaban poniendo las bases de un programa de integración territorial juntamente con la afirmación del proceso de consolidación del modelo de gobierno monocrático, que con el acceso de ambos príncipes a sus respectivos tronos daría lugar a la Monarquía Hispánica o Monarquía Universal Española." Article de n'Ana Belén Sánchez Prieto.    (.pdf)

L'origen català de la bandera espanyola
"Vaig seguir atentament la polemica sobre l'origen de la bandera espanyola que, en forma de cartes al director publica EL CORREO CATALAN ·i penso que tal vegada és hora que hi intervingui per tal de donar la meva propia opinió i establir unes conclusions que encara no han aparegut. En primer lloc diré que el senyor Almirall Fusté tenia tota la raó quan, al començament, afirmava que es necessitaria tot un llibre per a demostrar que la bandera espanyola actual no s'origina en la catalana." Article d'en Josep Porter Moix.    (.pdf)

Temps de guerra i repressió

El procés jurisdiccional Català entre 1714 i 1835. Breu ressenya histórica
"El procés autòcton català mai no ha estat veritablement estudiat. No falten obres antigues que en parlin, quasi sempre en llatí, però no s’ha sistematitzat mai encara, amb criteris moderns, com va ser el procés de l’època prèvia al Decret de Nova Planta (en endavant DNP). La supervivència d’aquest dret després del DNP només es va estudiar amb profunditat pels seus contemporanis, però es tracta d’un període que, tot i que se n’ha parlat molt, historiogràficament pateix d’una foscor bastant notable, sobretot en els primers anys després del DNP." Article d'en Jordi Nieva Fenoll.    (.pdf)

Imaginari català

El simbolisme de les 4 columnes, l’ideal nacional de Catalunya i l’esperit català. El cristianisme hel·lenista (3)
"Projecte de les 4 columnes de Josep Puig Cadafalch per a posar al conjunt arquitectònic hel·lenístic de la muntanya de Montjuïc de Barcelona (Catalunya) del qual avui encara ens queda el Teatre Grec de Montjuïc. En aquest projecte es veuen, les 4 columnes, les victòries alades al capdamunt de les columnes de capitells jònics i una quàdriga al cantó esquerra. Tenen un significat espiritual aquests elements simbòlics? Quin és el significat d'aquest elements en tant que simbòlics? Tenen un significat, a més d'espiritual, també relacionat amb la independència de les nacions?" Article d'en Jordi Salat.    (.pdf)

Especial

Indumentària de guerrers i soldats catalans
"Un repas a la història de la indumentaria militar a Catalunya al llarg dels temps. Tots els dibuixos son obra d'en Francesc Riart, un dels experts més importants del nostre país en aquesta temàtica."




 

E-arxius

Espai de recuperació d'articles de les nostres bases de dades que ja han estat publicats anteriorment i que pel seu contingut creiem oportú tornar a presentar als nostres lectors.

Cal saber

Ciutats i viles en l'organització fiscal del territori. Segles XVI i XVII (I)
"Per entendre una mica més com es configurava l'organització fiscal del territori i per veure de quina manera s'aplicava, oferim la transcripció d'un tall de la obra de l'Eva Serra, Valentí Gual, Agustí Alcoberro, Jaume Font sota la coordinació de Jaume Dantí “Ciutats, viles i pobles a la xarxa urbana de la Catalunya Moderna” - de Rafael Dalmau, Editor." Article de n'Eva Sans.    (.htm)


Hemeroteca / Darreres novetats

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.





Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:






Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"





Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"





L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa