Inici  |  Contacta´ns  |  Enllaços Cerca avançada  |  MITIC Experience
CCH

 

  El CCH

Quí som?
Principals col·laboradors
Productes i serveis
Fes-te'n soci

  Seccions

Editorial
Editorials anteriors
Agenda
Activitats anteriors
L'article
Articles anteriors
L'entrevista
Entrevistes anteriors
Notícies
Notícies anteriors
Recomanacions
Recomanacions anteriors
Opinió
Opinions anteriors
Projectes
Recerca colombina
Ràdio Liberty
Conferències
Conferències anteriors

  Àrees de recerca

La marina catalana
El domini de la Mediterrània
Els grans descobriments
Cartografia amagada
Temps de guerra i repressió
1462 - Guerra civil catalana
1640 - Guerra de separació
1714 - Guerra de successió
1808 - Guerra del francès
1936 - Guerra civil espanyola
Imaginari català
Imaginari gràfic
Llegendari
Evocacions
Recreacions
Poetes catalans
Els segles d'or
Literatura amagada
Pensament català
cch
 

Hemeroteca

» Setmana del 17/05/11 al 06/06/11

Espai d'actualització setmanal amb nous articles o d'altres d'interès

Els més llegits dels darrers dies

Ruta històrica: "La batalla de Montjuïc". Un dels moments més èpics de la nostra història.
   (.htm)

Fa 700 anys, a Atenes. Un de tants episodis desconeguts de la nostra història.
   (.pdf)

¿Dónde está la carabela de Barcelona? Algú veient en ella un símbol espanyolista se'n va voler desfer.
   (.pdf)

¿Un Leonardo da Vinci en Barcelona? En pas més en les recerques sorprenents sobre en Leonardo Da Vinci.
   (.pdf)





Refranyer

"De qui no et miri en parlar, no et fiïs en obrar"

Comunicat

Nota de premsa: El Cercle Català d'història i l'àrea de Cultura de l'Ajuntament de Pals anuncien l'inici de les prospeccions arqueològiques a la zona de la Torre Mora, antiga torre de guaita del port de Pals
"Amb aquesta campanya, s’estudiarà la zona antigament habitada que segons dades documentades podria correspondre's amb l'oblidada vila marinera de Pals de la que parlen els documents antics, on hi havia tràfec de mercaderies, es salava i exportava peix, oli o vi, entre d’altres productes." Redacció del CCH.    (.pdf)

Vídeo sèrie

La descoberta d'Amèrica: Un frau històric universal
Capítol 3: "L'expansió total" Sèrie de vídeos curts, que ens endinsaran en la realitat d’una història falsejada fins a nivells no imaginables. “La Descoberta d’Amèrica: Un Frau Històric Univeral”, ens obrirà els ulls i ens farà reflexionar sobre la nostra realitat, i ens ajudarà a trobar les traces que ens permetran veure la realitat amb uns altres ulls. Vídeo-clip del CCH.    (.htm) - Veure vídeo)

La marina catalana

Quan Pals mirava al mar
"L'àrea de Cultura de l'Ajuntament i el Centre Català d'Història (CCH) endeguen aquest pròxim mes una campanya d'excavacions per cercar l'oblidat passat mariner de la vila. Per altra banda, i com recorden els investigadors del CCH, totes aquestes dades també porten a obrir la possibilitat que la sortida del primer viatge de Cristòfor Colom, com moltes línies d'investigació –a més de la seva– apunten, s'hagués pogut produir des d'aquest port, que resulta que sí que existia i a més era actiu al mateix segle que l'il·lustre navegant va salpar cap al nou Món. Per cert, avui coincideix amb el 505 aniversari de la mort de Cristòfor Colom." Article publicat al diari EL PUNT del 20/05/11.    (.pdf)

Calendari català de l'any 1865
"Aquesta setmana recuperem el "Calendari català de l'any 1865 escrit pels més coneguts escriptors i poetas catalans, mallorquins i valencians", col·leccionat i publicat per Francesch Pelayo Briz. Sens dubte, tot ell és molt interessant però potser el que sorpren és trobar-hi la referència de l'arribada de Colom a Barcelona. Un fet que els historiadors catalans negaven a principis del segle XX fins que Rumeu de Armas acaba obligant la historiografia oficial a acceptar-ho l'any 1944. Això demostra com es produeix un trencament de la memòria històrica a causa de la guerra civil, però això també demostra com no es miren amb deteniment les informacions que encara tenim custodiades als arxius catalans. A la pàgina 4 de la revista hi apareix: "Any 1493: Arribada de Colon a Barcelona, de retorn del Nou-Món, ahont hi havia anat ab la proteccio del rei Fernando'l Catolich y 'ls diners que li deixá la ciutat de Barcelona despres de haberlos prés a interés a en Lluis de Sant Angel" . També hi trobarem els Jocs florals de Barcelona, que passà amb la llengua catalana, poesis, felicitacions a en Narcís Monturiol pel seu "barco-peix", en definitiva un regal que ens torna a arribar, de la mà de l'arxiu de revistes catalanes ARCA perquè tornem a fer memòria de la gran activitat intel·lectual, artística de les arts i les lletres catalanes del segle XIX." Llibre d'en Francesch Pelayo Briz.    (.htm)

Imaginari català

El origen secreto de la cábala
"Aunque las interpretaciones sobre la Cábala son múltiples, suelen converger en una idea común: es una explicación especulativa y mística de los enigmas de la Torá. Sin embargo, ¿cuál es su origen y qué ciudades fueron clave para su desarrollo en el mundo? ¿Como se formo la cadena invisible de la tradición cabalística? Una region española, Cataluña, tuvo mucho que ver en su génesis." Article publicat a la revista MÁS ALLÁ.    (.pdf)

El puig ses forques
"Administrar justícia dins els termes de Palafrugell, històricament li corresponia a l’Ordre del Sant Sepulcre de Barcelona, que incloïa l’exercici i administració per part dels seus comanadors del mixt imperi, i poder dictar sentència, en demostrar-se la culpabilitat de l'acusat, de condemnes sols quan aquestes eren de caràcter pecuniari, de desterrament o d’assots." Article d'en Ramir Lacasa.    (.pdf)

Campanes, campanars i campaners
"Definim el campanar com a l'edificació, construcció o torre destinada a aguantar les campanes. D'altra banda, en els diccionaris també veurem una altra entrada: portador de signes de la societat civil, patrimoni historico-artístic, poc valorat, a voltes fins i tot ignorat. Resulta molt interessant fer-ne una revisió històrica, investigar la seva funció ara i abans, veure la gent que hi treballava (alguns encara hi treballen) i també analitzar la seva estructura arquitectònica." Article de na M. Carme Panella.    (.pdf)

Especial

Edat Daurada - Sant Vicent Ferrer
Aquest és un altre dels capitols de la sèrie que emet Punt Dos, L'EDAT DAURADA que, des de Cadiradefusta, Javier Argente i jo vam fer per a Malvarrosa Media i el Peix Nicolau.
Com el de Pere Balaguer i els altres vint-i-tants capitols restants, la novetat residia en el concepte de contar una biografia en un espai curt de temps televisiu: vuit minuts, un format que va posar de moda BTV (Barcelona TV) per contar moltes coses en poc temps d'una manera didàctica, entretinguda i dinàmica. Un concepte que, com tot, es pot aplicar a algunes produccions i a altres no.
L'EDAT DAURADA, partint d'una proposta literària d'Eduard Mira, repasava la biografia dels personatges més destacats del segle d'Or valencià: des d'Alfons El Magnànim a Sant Vicent, Sor Isabel de Villena, els Borgia, etc... la sèrie va rebre el premi Tirant, però la seua emissió es va demorar més d'un any perquè era dificil posar aquestos capitols dins la programació de Punt Dos. Cóm ho fas? Un al dia? En quatre setmanes ja s'ha emés tota la sèrie de 24 capitols... un a la setmana? la gent s'ha oblidat de quan el posen i el que volen els canals és la fidelització de l'espectador... dificil. Finalment, es solen emetre per la nit -un diari- i repetint-se després dels espais informatius.




 

E-arxius

Espai de recuperació d'articles de les nostres bases de dades que ja han estat publicats anteriorment i que pel seu contingut creiem oportú tornar a presentar als nostres lectors.

La biblioteca

"La ciutat de Barcelona", de Francesc Carreras Candi
"Aquest llibre és una obra de referència sobre la ciutat de Barcelona, que s’esmenta molt a les bibliografies però, de fet, avui resulta poc llegida o consultada. En alguns aspectes pot considerar-se una obra superada, al capdavall és un llibre publicat el 1916 que acaba donant-nos una visió de Barcelona que arriba a tot estirar i parcialment només fins a 1915." Article d'en Jordi Peñarroja.    (.htm)


Hemeroteca / Darreres novetats

 
 
Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana
"Cathalània. Història bàsica de la Nació Catalana, de Jaume Benages, Eva Sans i Joaquim Ullan.





Subscriu-te i reb
tota la informació
E-mail:






Actualitat
Els paisatges del mediterrani!"





Pals tenia port al s.XV !
"Pals tenia port al s.XV !"





L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom: Nota de premsa
"L'aportació catalana en el 2n viatge de Colom"
Nota de premsa